DKS Controle

De DKS (Dagelijks Kontrole Systeem) is niet ontwikkeld om de kwaliteit van de schoonmaak te bepalen zoals veel mensen denken. De DKS is ontworpen om het schoonmaakproces in kaart te brengen. Het is een hulpmiddel om te komen tot een geoptimaliseerde schoonmaakorganisatie. Tijdens een DKS worden de verbeterpunten die de schoonmaakmedewerker maakt in kaart gebracht. Als er structureel DKS controles worden gelopen en dit wordt vastgelegd op een voortgangsformulier, weet men of de medewerkers vooruit gaan. Als medewerkers gecoacht worden op basis van de DKS uitslagen wordt het resultaat beter.

DKS controles worden veelal gelopen door de leidinggevende van de schoonmaakmedewerkers. In combinatie met de medewerker worden direct aanwijzingen gegeven om het proces te verbeteren. Er worden cursussen gegeven om dit eigen te maken. Maar het is vooral de praktijk en de aansturing wat een DKS tot een succes maakt.

DKS Formulier

Op het DKS formulier is ruimte om de naam van de medewerker en afdeling te noteren. Vervolgens zijn er kolommen die per ruimte gebruikt kunnen worden om de verbeterpunten per element aan te geven.

Het formulier is hier te downloaden.

  • Kolom V: is vergeten om schoon te maken, dus een verbeterpunt.
  • Kolom M: is een methodefout. De medewerker heeft wel schoongemaakt maar niet op de juiste wijze.
  • Kolom P: geeft aan dat er een periodieke beurt niet goed is uitgevoerd. Hierbij valt te denken aan de randjes/richels met dichtstof of een vloer waar geen waslaag meer op zit.

Onderaan kan het aantal verbeterpunten worden genoteerd en is er ruimte om aan te geven welke acties ondernomen zijn. Hierbij is te denken aan:

  • Vervanging schoonmaakmateriaal
  • Herinstructie van de medewerker
  • Bij de VSR inspecteur worden de verbeteradviezen direct gegeven

Online

Het online systeem van de VSR-inspecteur is onlangs uitgebreid met een DKS tool. Dat wil zeggen dat we ook de DKS online kunnen lopen en de gegevens in de database bewaard blijven. Ook een groot voordeel is dat de Dagelijkse Kontrole van de Schoonmaak direct na de meting is in te zien en de voortgang direct zichtbaar is. Daardoor kan men sneller nieuwe acties uitzetten.

Wij kunnen voor u structureel de DKS controlerondes uitvoeren. Maar wij stellen voor dat wij een medewerker van het schoonmaakbedrijf of uw organisatie trainen. Deze training “on the job” beslaat ongeveer twee dagdelen waarbij we de de medewerker de ins en outs van een goede DKS ronde bijbrengen. Wilt u meer informatie over DKS laat dan hieronder uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.